anmeldelser af LITTERÆRE oplevelser

20. maj 2012

CHRISTIAN JUNGERSENS 'DU FORSVINDER'
VURDERING: B-) B-) B-) B-) B-) B-)
SKRIVEMODE: :- /

EN SYG HJERNE DER IKKE KAN GØRE FOR DET

Altså, livet som blogger er benhårdt – jeg har haft de vildeste skriveblokeringer i forbindelse med Jungersens nye! Det er derfor også nogle uger siden, at jeg blev færdig med bogen og først nu sidder jeg her… Jeg kan vist ikke være andet end tro mod mit eget ’mode’ - og være ærlig, ikke mindst.

Kunne jeg så lide den, Jungersens længe ventede nye? Nja…

Bogen handler om Mia, som er gift med den charmerende og kvikke skoleleder Frederik. På en rejse til Mallorca kører han vildt HASARDERET med hele familien i bilen og ender med at banke ind i en bjergvæg, hvorpå han springer op på et klippefremspring og sviner sin kone til, hvorfra han så falder ned, da han får et epileptisk anfald! På hospitalet viser det sig, at Frederik har en SVULST i hjernen, som har måttet give PERSONLIGHEDSÆNDRINGER.

I tilbageblikket kan Mia godt se, at Frederik har ændret sig, bl.a. er han mere hjemme, mens han tidligere var en del ude, også for at pleje sine elskerinder. Nu oplever vi, hvordan følgerne af svulsten bliver tydeligere, bl.a. evnen til at styre impulser, hvad der bl.a. resulterer i, at Frederik siger til sønnens veninde, at han har lyst til at stikke sin pik ind i hende!

Bogen begynder næsten for godt, for jeg blev så sulten og forventningsfuld: Yes! tænkte jeg og godtede mig ved tanken om de mange timer i et litterært univers, som ventede mig, men anden del taber højde – jeg synes, at bogens EKSISTENTIELLE KRUMTAP, nemlig at Frederiks mange fadæser ikke skyldes ham som person, men svulsten i hans hjerne, bliver gentaget alt for mange gange: gennem Mias studier af hjerneforskning og –skader, efterfølgende samtaler med veninder, svigerforældre og gamle elever. Man fanger altså den problemstilling langt tidligere og gentagelser gør GUMPET! Problemstillingen, den er da rasende interessant, medgivet! For hvad er et menneske – en KEMISK REGULERBAR organisme, ifølge nyere tids hjerneforskning. Som der står i en (fiktiv?) kronik i bogen:
’Netop i disse år finder videnskaben genetiske og NEUROLOGISKE forklaringer på dispositioner for alkoholisme (..), selvoptagethed og initiativforladthed’ (248)
Og det opløser så den enkeltes ansvar for egne handlinger, og hvad betyder det for retsvæsen og sygdomsbehandling – og for vores forståelse af, hvad et menneske er og hvorfor det er, som det er?

Som i alle de andre anmeldte bøger her på littleaks.dk er personerne SMUKKE – Mia er den ’babe’, som Frederik løb med, afslører en tale, som hun tænker tilbage på. Endnu en bestseller-ingrediens: der dyrkes den vildeste SEX, her på kølerhjelmen af en bil parkeret ved et ikke-øde boligkompleks, og hallucinationer af elefanter galoperer forbi FRONTALLAPPERNE eller nogle andre dele af hjernen på de elskende– hvis jeg skulle genfortælle en scene fra bogen, ville det blive denne, for kriteriet er jo stadig, at det skal være det stærkeste billede, men det orker jeg altså ikke :-0

Mia indleder en affære med en überlækker franskmand, som hun møder i sin pårørende-gruppe; også hans kone har været involveret i en BILULYKKE – det har han så også selv. Bogens pointe bliver for understreget – det er lige før, at det bliver lidt KOMISK!

Slutteligt byttes om på egenskaber som empati og nedgørende opførsel, således at alle prædikater kan placeres på alle karakterer – og det er sikkert tænkt som endnu en markering af bogens grundlæggende tema: HVAD ER ET MENNESKE?

Jeg kan godt høre, at jeg lyder lidt vranten – jeg blev nu også noget skuffet.

Bogen har dog nogle FOTOOPSLAG, som jeg til gengæld meget godt kunne lide, f.eks. en FaceBook-profil på deres søn, et billede af vejen i Farum, hvor de skal forestille at bo og af breve skrevet af og til personerne i bogen. Det er NYTÆNKENDE på en måde, som pirrer den traditionelle opfattelse af fiktion og virkelighed og formatet skønlitteratur. Meget INSPIRERENDE!

Men nu perseverer jeg vist – som Mia ville have sagt…

2 kommentarer:

 1. Hej Anette, den har jeg også lige læst! Jeg var helt væk i den, jeg synes, at det var rigtig godt håndværk, virkelig godt skrevet, den satte mange tanker i gang. Jeg var særligt imponeret over skildringen af Mia, som jeg fandt meget overbevisende (jeg er selv opvokset i Farum, så det var sjovt at læse beskrivelserne af byen). Jeg blev mindst lige så overrasket som Mia over Bernhards ægte "identitet" ;) Men det kan jeg forstå, at du havde regnet ud tidligt?

  I øvrigt skøn blog, du har her, meget gennemtænkt og virkelig original.

  SvarSlet
 2. hej Ivana, hvor fedt med besøg af dig! Ja, men fornemmer tydeligt, at CJ har siddet med sin værktøjskasse og ledt efter det rette tool - det forventer jeg fra en Hanne Vibeke Holst (respekt for hende, tag ikke fejl), men bare ikke fra Jungersen - ligesom jeg blev træt af, at de skulle være lækre og have sex på limegrønne kølerhjelme. Jeg husker både 'Krat' og 'Undtagelsen' som anderledes, men medgivet, det er år siden, jeg læste dem, så måske tager jeg fejl!

  Nej, jeg havde sgu da ikke fanget finten med Bernard overhovedet - men for mig blev det for meget alligevel, selv om chokket og overraskelsen ved den afdækning og perspektivering i - hvad? - tredje grad, var ægte nok.

  Læste i øvrigt i Arnold Buscks bogtillæg, Bogmagasinet, en anmeldelse, hvor anken netop gik på, at Mia blev for uudfoldet!: http://ipaper.ipapercms.dk/ArnoldBusck/Bogmagasinet/Bogmagasinet022012/ (side 9) - hvor det er herligt, at vi læser så forskelligt. Der er ledigt på forskellige af vores indre sindets hylder, afhængigt af hvor vi er lige nu og vi rammes slet ikke af det samme. Jeg læser da også efterhånden mere med hjertet end med hjernen, her 10 år post kandidatum :-)

  Nå, men man er i øvrigt velkommen til at gæsteblogge her hos mig, hvis man har noget på hjertet og ikke lige har en platform at træde op på :-)
  skrives - Anette

  SvarSlet