anmeldelser af LITTERÆRE oplevelser

11. jun. 2012

MARI JUNGSTEDT 'DEN DOBBELTE TAVSHED'
B-) B-) B-) B-) B-) B-)
Skrivemode: :-)


KRIMI-KRILLER
 – HVOR, HVORNÅR OG HVORFOR VAR DET DIN LÆKRESTE KRIMIOPLEVELSE?

Du kan VINDE den nyeste krimi af Mari Jungstedt, som er på gaden i dag: ’Den dobbelte tavshed’ (værdi: 230 kr.). På bloggen poster du et INDLÆG om en krimi, der gav dig litterært jetlag! PEOPLE´S PRESS sponsorer! 

Jeg burde måske skrive en sidste frist på her – men det er jo ikke fordi, at der er trafikprop her på littleaks.dk, så nu ser vi sgu da bare, hvad der sker!


AT VÆRE PISSERÆD FOR SIN EGEN TEKST
En tirsdag i maj gæstede Mari Jungstedt sit danske forlag PEOPLE´S PRESS, hvor også en række danske bloggere var inviteret. People´s Press er fremme i skoene, når de åbner lyttebøfferne for BLOGGER-LAGET. Det er cool, synes jeg. Og streg sætter PP under det faktum, at lækre wraps, bugnende frugtfade og fri litteratur ikke fører til ført pen, men er en måde at anerkende andre stemmer i det litterære anmelderkorps end dagbladenes! Det blev nogle fine og morsomme timer i selskab med en af Sveriges krimidronninger.

Når den svenske krimiforfatter Mari Jungstedt er alene i sit SKRIVEEKSIL, stiller hun mandens gummistøvler, str. 45, uden for døren – for at holde potentielle voldsmænd og mordere langt væk! Mari kan blive pisseræd for sin egen tekst – så lever man sgu da med! Og det over hele registret, for hun ikke kun ængstes - hun ler og græder og raser med sine karakterer undervejs i den SKRIVEPROCES, som på sin helt egen måde både er afsondret og udadrettet!

Mari er fortæller, det mærker man tydeligt – hun kunne godt have udfyldt tiden uden spørgsmål fra sine læsere. Hun tænker i scener, og det psykologiske drama og historien er det vigtigste. Ikke så meget hvem der gjorde det, men hvorfor vedkommende gjorde det! Med en omtumlet og barsk BARNDOM i egen bagage er børns udsathed det TEMATISKE BLODSPOR, der løber gennem alle hendes bøger. 

Jeg er nu altså ikke nogen krimi-gnasker – ikke fordi jeg ikke gerne vil, hvis tiden altså var til det, men der er bare så meget andet, som jeg gerne vil læse. Så det er ikke blevet til alverden gennem årerne: læste noget P.D. James for mange år siden, men jeg husker intet derfra :-0 – har læst SUSANNE STAUNS ’Døderummet’, som er bizar men rigtig fed med hovedrolleindehaveren Maria, som bestiller voldtægter til sig selv som vi andre bestiller blomster (sic!) – og EGHOLMS Dicte Svendsen-bøger har jeg læst og husker dem som gode læseoplevelser i varme ferier, ligesom LÄCKBERGS ’Stenhuggeren’ var en pageturner. En sommer købte jeg også Tornbjerg/Øbros ’Skrig under vand’ med det formål, at pastoren og jeg skulle læse højt for hinanden, men det var helt forfærdeligt; ikke pga. indholdet, men sproget var slet ikke til at holde ud – jeg måtte skippe projektet efter 4 sider – så er det skidt!

Vid hvilken genre du sidder med, når du holder en bog mellem dine hænder. FORVENTNINGSAFSTEMNING er, som i alle mulige andre relationer, helt afgørende. Mari Jungstedt skriver krimier – og selv om hun er optaget af sine karakterer, er det ikke for tegningen af dem, at du skal læse hende. Til gengæld kan hun skære KORTE KAPITLER, som det anbefales at æde sig igennem en del af på én gang, for så belønnes man med det der LITTERÆRE JETLAG, som du måske kender: når man er blevet sendt ud i adskillige synsvinkler og lettere skeløjet men også sært tilfredsstillet mærker, at man sgu har været i flow, været på vingerne.

MJ kan DOSERE VIDEN. Det afsløres ikke altid, hvem der fortæller i de mange skiftende synsvinkler – det er et greb, der gør det interessant efter endt læsning og med afdækket plot og gerningsmand igen at dryplæse passager.

For mig kan det være Staun som Läckberg eller Jungstedt, der ryger med i rejsetasken til sommer. Men en krimi vil jeg ha´!

Tjek flere Jungstedt-titler ud her:  1 kommentar:

  1. Bogpræmien blev vundet af Lone Degn for en beksrivelse fra barndommen. Ingredienserne var: De 5 - telt - mørke - lommelygte
    Those were the days.....

    SvarSlet